











We zijn vandaag aangedaan hier bij de stichting door het verdrietige nieuws over Bibian Mentel, een positieve en lieve vrouw die helaas jong is overleden aan de gevolgen van kanker. Ditmaal was ze niet meer in staat het te verslaan nadat het jaren geleden in haar been begon en steeds hoger in haar lichaam ging zitten. Ze ging deze strijd met moed, plezier en liefde aan en was daarmee een lichtend voorbeeld.
Zelf hebben we haar ontmoet bij de Torch Bearer Award 2018 waar onze Jennifer samen met Bibian Mentel de mooie vredesprijs mocht ontvangen die wordt uitgereikt namens de Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run aan individuen die op een bijzondere manier bijdragen aan de maatschappij, en die zich hebben ingezet om mensen te verbinden in de geest van vrede, vriendschap en harmonie.
We kunnen alleen maar haar man, haar familie veel sterkte toewensen in deze vreselijk zware tijd. Rust zacht Bibian.
https://www.telegraaf.nl/sport/1959362407/bibian-mentel-48-overleden
https://www.telegraaf.nl/video/787880807/bibian-maakte-een-diepe-indruk-op-me
https://www.viva.nl/lijf-en-psyche/na-een-lange-strijd-tegen-kanker-is-bibian-mentel-48-overleden/
Er gaat van onze provider een standaard reply mail rond dat we gestopt zijn als stichting.
LET OP; deze mail is uit 2017 en NIET van nu. Het wordt alleen naar nieuwe email-adressen gestuurd dus vandaar dat het niet eerder bekend was bij ons.
Maar het geeft verwarring en onze excuses daarvoor.
Onze provider van de website is momenteel geblokkeerd door cyber aanvallen en we kunnen dus nog niet de automatische mail stopzetten.
Het is deze mail, gooi die maar gewoon weg.
|
Zoals de meesten van jullie wel weten was onze Jennifer levensbedreigend ziek in 2017, 2018 en 2019.
Het zag er een tijd naar uit dat ze het niet ging halen en in die tijd hebben wij de werkzaamheden van de stichting neer moeten leggen omdat zij ons brein is, en onze steun en toeverlaat. Zonder haar konden we het gewoon niet aan en daarbij was de vraag om hulp van huismussen in nood steeds in haar hoofd en dit hield haar genezingsproces tegen.
We hebben dus tijdelijk de werkzaamheden neergelegd om haar te beschermen een in alle rust beter te laten worden.
EN MET SUCCES!
Dit jaar is ze weer op de been en gezond genoeg om weer werkzaamheden voor de stichting te ondernemen! Wij zijn hier ontzettend blij om!
WELKOM TERUG JENNIFER!
De mussen en wij hebben je gemist!
Op naar blijvende gezondheid en nog vele, vele, vele jaren met plezier de stichting runnen.
Knuffels van het bestuur en de vrijwilligers
Aangezien stichting het Rozenhofje te Amsterdam geen gehoor gaf aan hun eigen beloftes deze pinnen te verwijderen hebben wij een klacht ingediend bij het RUD NHN (dat is voor Noord-Holland, als je zelf een klacht hebt over het breken van de Natuurwet en in een andere provincie woont, moet je je plaatselijke orgaan hebben).
En daar hebben we deze zaak gewonnen!
Normaal gesproken is het toegestaan om anti-duivenpinnen te plaatsen in Nederland, maar in dit specifieke geval, namelijk het plaatsen van deze op de grens van een huismushabitat met een grote huismuskolonie van 220 stuks, en precies boven de nestkasten van de huismussen, is het niet toegestaan, aangezien het de huismussen direct in levensgevaar brengt. En het is verboden huismussen (passer domesticus) te doden volgens de Natuurwet, artikel 3.1, lid 1.
Stichting het Rozenhofje moest onder last van een dwangsom van de RUD NHN de anti-duivenpinnen verwijderen. Dit hebben zij voorkomen door snel de gewraakte pinnen te verwijderen. Hoera!
Verhinderen van het plaatsen van duivenpinnen op de grens musssenhabitat
JONGE MEREL GESPIETST OP DUIVENPINNEN
De vereniging en stichting Het Rozenhofje in Amsterdam is van plan duivenpinnen aan te brengen op het dak dat aan de mussenhabitat grenst. Wij maken daar uiteraard bezwaar tegen en hebben hen een brief gestuurd, en hebben daar o.a. dit stuk uit de Natuurwet voor gebruikt;
Beschermingsregime soorten Vogelrichtlijn (artikel 3.1)
In artikel 3.1 zijn een aantal verboden opgenomen, waaronder het opzettelijk storen en doden van vogels als bedoeld in artikel 1 van de Vogelrichtlijn en het opzettelijk vernielen, beschadigen of wegnemen van nesten. Onder opzet wordt ook voorwaardelijke opzet verstaan, dat wil zeggen dat een handeling wordt verricht waarbij bewust de aannemelijke kans wordt aanvaard dat deze handeling schadelijke gevolgen kan hebben voor de soort.
Geachte heer/mevrouw,
Wij hebben van uw tuinman begrepen dat u voornemens bent om duivenpinnen op het dak dat aan de mussenhabitat grenst te plaatsen. Bij deze wil ik u attent maken op het feit dat u een vergunning of ontheffing dient aan te vragen hiervoor, aangezien er twee beschermde diersoorten wonen in het plangebied, die door deze handelingen blijvend negatief beïnvloed en zelfs gedood zullen worden. Hier woont namelijk de grootste huismuskolonie van Amsterdam, een kolonie die zowel geregistreerd is bij Waarnening.nl als de Gemeente Amsterdam, en die in verschillende kranten is verschenen, én die te zien is in de bioscoopfilm De Wilde Stad. De Huismus is een beschermde, bedreigde, inheemse diersoort die valt onder het beschermingsregime van de Natuurwet. Tevens woont er een tamme, witte tortelduif die wij als stichting opvangen. Hij mag overdag vrij rondvliegen. De tortelduif is nu ook acuut met uitsterven bedreigd en op de Rode Lijst van de IUCN gezet. Volgens artikel 3.1 is het verboden opzettelijk huismussen te doden. Wie de huismus verstoort, riskeert volgens de Natuurwet drie jaar gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 75.000 euro.
Ook woont er een huismuskolonie bij jullie in de binnentuin, de juvenielen van onze kolonie die zich inmiddels daar gevestigd hebben, maar die meermaals per dag bij ons komt eten, drinken, badderen en stofbadderen. De geplande duivenpinnen zullen precies op de aanvliegroute komen en de mussen zullen in hun vlucht over het dak vast komen te zitten en sterven; a. als ze nog jong zijn en nog niet goed kunnen vliegen, b. als volwassenen, daar ze dagelijks in levensgevaar zijn door de sperwer die in de Westertoren woont en hier komt jagen. Als er pinnen op het dak zitten kan de gehele mussenkolonie in paniek gaan vliegen en er niet één, maar meerdere mussen tegelijk zich doodvliegen op de pinnen. Dit brengt dus niet alleen het voortbestaan van onze kolonie in gevaar maar ook die van jullie. Dit heeft zeer negatieve effecten op het populatieniveau in het algemeen. Dit zal ook apart getoetst moeten worden.
Het dak is tevens een vitaal rust- en uitkijkpunt voor de huismus, wat dan ook vernield gaat worden. De huismus heeft een jaarrond beschermde verblijfplaats, en de pinnen zullen precies boven hun nesten geplaatst worden wat van wezenlijke invloed is op de staat van instandhouding. U tast dus ecologische functies aan die essentieel zijn voor de functionaliteit van voortplantings- of vaste rust-of verblijfplaatsen van de huismus. Het goede en veilige foerageergebied nabij de nestplaats, welke bepalend is voor het broedsucces, wordt nu blijvend een gevaar, een direct en blijvend levensgevaar zelfs. Het argument dat de pinnen bedoeld zijn voor duiven en niet voor mussen gaat niet op want de dieren weten dat niet, en je kunt ze dat ook niet uitleggen.
Tevens willen wij wat kwijt over onze berk die door jullie tuinman gesnoeid is. Wij hebben alleen toestemming gegeven om de bruidssluier eruit te verwijderen, aangezien wij twee jaar geleden de berk al flink teruggesnoeid hebben na een vraag julliezijds. Blijkbaar was het nog niet genoeg, want de berk is nu compleet kaal gekapt aan een kant, alle takken, ook de takken die naar onze tuin gingen, zijn tot aan de stam teruggezaagd. Ook heeft de tuinman ongevraagd gespannen draad los geknipt en compleet verwijderd terwijl dat in onze tuin hing. Dat gaat te ver. De metershoge doorgang daar is nu dus helemaal vrij gemaakt voor de sperwer, dat terwijl de berk juist bescherming bood daartegen. Hiermee is de mussenhabitat al ernstig aangetast. Wij zullen na deze kaalslag de rest van de habitat extra goed moeten beschermen. Wij zullen een eventueel toch verleende vergunning/ontheffing voor de duivenpinnen aanvechten.
Op grond van het bovenstaande verzoek ik u dan ook het voornoemde plan te annuleren.
Nou, nu maar afwachten wat ze gaan doen/zeggen…
Natuur speelt een belangrijke rol in ruimtelijke plannen, beheerplannen, vergunningen en ontheffingen. Niet alleen de wetgever, maar ook de bestuursrechter stelt specifieke eisen aan onderzoeken en besluitvorming. Het natuurbeschermingsrecht is in voortdurende ontwikkeling. De Wet natuurbescherming is op 1 januari 2017 in werking getreden en vervangt de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet, en de Boswet. De wet bevat regels voor de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten en de belangrijkste natuurgebieden in Nederland. Daarnaast bevat de wet onder meer bepalingen over de jacht en over houtopstanden. Er is een algemene zorgplicht voor alle in het wild levende dieren en planten. De provincies krijgen bevoegdheden om vrijstellingen en ontheffingen te verlenen voor schadebestrijding, overlast en populatiebeheer. De Wet natuurbescherming zal over een aantal jaren worden geïntegreerd in de Omgevingswet die over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening, natuur en landschap zal gaan. Bij het opstellen van een bestemmingsplan moeten de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn op een juiste wijze worden toegepast als locaties zijn aangewezen als speciale beschermingszones.(SBZ). Een advocaat natuurbeschermingsrecht kan ook namens milieugroepen, bewonerscomités en particulieren procederen. Er komen bij procedures veel specialismen bij kijken en kunnen veel rechtsgebieden aan de orde komen zoals: ruimtelijke ordenings-, het milieu-, natuurbeschermingsrecht, bestuursrecht en burenrecht. Voor rechtshulp bij procederen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet milieubeheer en daarop gebaseerde regelgeving zoals vergunning- en ontheffingtrajecten en handhavingkwesties op grond van De Wet natuurbescherming kunt u een advocaat natuurbeschermingsrecht inschakelen via Het Juridisch Meldpunt.
Gedragingen in strijd met de bij of krachtens de Wnb gestelde regels zijn aangewezen als economisch delict op grond van de Wet op de economische delicten (“WED”). De strafmaat voor overtredingen van de Wnb is ongewijzigd, op een paar belangrijke uitzonderingen na; de strafmaat voor het niet naleven van het verbod op het opzettelijk vangen of doden van dieren die beschermd worden op grond van onder meer de Vogel- en Habitatrichtlijn is verhoogd (artikel 3.1, eerste lid, Wnb, artikel 3.5, eerste lid, Wnb en artikel 3.10, eerste lid, Wnb).
Ook de verschillende bestuursrechtelijke sancties die voorheen op grond van de natuurbeschermingswetgeving konden worden opgelegd blijven van toepassing in de Wnb. Dat betekent dat niet naleven van de Wnb (ook) onder meer kan leiden tot de volgende bestuursrechtelijke sancties: last onder dwangsom, bestuursdwang, intrekking van een vergunning, ontheffing en certificaten. Daarnaast is er de mogelijkheid van de oplegging van een bestuurlijke boete. De laatst genoemde sanctie is een nieuw instrument in het bestuursrechtelijke handhavingspalet van de Wnb.
Vanaf 1 januari 2017 bepalen de provincies voor hun gebied wat wel en niet mag in de natuur. Zij zijn verantwoordelijk voor de vergunningen en ontheffingen. De Rijksoverheid is dan alleen nog verantwoordelijk voor de ontheffingsaanvragen en de gedragscodes. Het is belangrijk dat u makkelijk en snel weet of een activiteit met mogelijk schade voor de natuur is toegestaan en waar u een vergunning of ontheffing kunt aanvragen. Wanneer u een omgevingsvergunning bij de gemeente aanvraagt, wordt de aanvraag net als voorheen getoetst aan de Wet natuurbescherming. Bij de provincie kan nog steeds een aparte natuurvergunning worden aangevraagd.
De nieuwe Wet natuurbescherming regelt niet alleen de ‘ruimtelijke ingrepen’, maar ook de andere onderwerpen zoals overig bezit en handel, gebiedsbescherming, houtopstanden, jacht en beheer en schadebestrijding. In de uitvoering van afspraken op internationaal en Europees niveau, zoals de uitvoering van het CITES-verdrag. In de taken die RVO.nl op dit terrein heeft, verandert weinig.
Bij RVO.nl kunt u terecht voor ontheffingen en vergunningen van:
Hier vind je de complete wet; https://wetten.overheid.nl/BWBR0037552/2018-07-01
en hier de beschermde soorten; https://www.regelink.net/kenniscentrum/beschermde-soorten-wet-natuurbescherming/
Algemeen:
Soortenbescherming:
Gebiedenbescherming:
Bescherming bossen;
Ziet u dat de Wet natuurbescherming wordt overtreden? In de meeste gevallen meldt u dit bij uw provincie. Gaat het om een overtreding in een gebied waar de rijksoverheid verantwoordelijk is voor het beleid? Dan meldt u de overtreding bij RVO.nl.
2. Hier kun je ook de overtreding melden, dat heet hier klacht;
https://www.rudnhn.nl/Ondernemers/Klachten/Met_deze_klachten_kunt_u_terecht_bij_de_RUD_NHN/Natuur
3. En hier kun je dan meteen een verzoek tot handhaving indienen;