





Vogelvriendelijke vijver
We vonden onze grote vijver (3 bij 3 meter) niet meer geschikt/veilig voor de mussen en andere vogels.
Er was al eerder een net overheen gespannen met superfijne mazen om baby musjes en -merels op te vangen, zodat ze niet verdronken tijdens het leren vliegen. Ze zijn dan namelijk nog niet sterk genoeg om eruit te vliegen. Dit net werkte wel, maar tegelijkertijd doodde het net alle waterplanten en was het niet echt mooi. Algen groeiden welig. Tijd voor een nieuw plan dus. Musjes kunnen in maximaal 2 á 3 centimeter diep water badderen en de bodem mag niet glad zijn; stel dat er een roofvogel over komt vliegen die een nat musje wil vangen. Het musje moet dan niet alle kanten op glibberen, met het afzetten, dan is ze kansloos.
Het idee was dus om wat beekloopjes te creëren. Hier zie je fase 1 en fase 2 in foto’s en film.
Alle modder en oude plantenbakken moesten eruit gehaald worden en daarna konden we het zeil lossnijden en nieuw zand eronder leggen om de beekloopjes te vormen
Na een maand of wat try-out, merkten we dat eerst de onverschrokken duiven erin liepen en water dronken. De merel had er ook geen problemen mee, die dronk water en scharrelde erin rond op zoek naar insecten. Alleen de schuwe musjes bleven uit, maar na een maand ging de eerste voorzichtig kijken en niet lang daarna durfden er meer en gingen ze drinken en badderen, meer dan we hoopten zelfs!
En de nieuwe generatie vogels die tijdens het leren vliegen in de vijver terecht kwamen konden op eigen kracht makkelijk aan de kant komen of op een verhoging, en rustig eruit lopen.
Dit was dus een klinkend succes te noemen!
Merelvrouwtje scharrelt naar insectjes





