De Huismus valt onder de beschermde inheemse dieren
Zij staat op de Nederlandse Rode Lijst van Bedreigde Dieren.
Wet Natuurbescherming
Vanaf 1 januari 2017 gaat de Wet natuurbescherming in. Deze vervangt drie wetten; de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. Slechts één wet en minder regels maakt de wet overzichtelijker, maar tegelijkertijd gaat de daadwerkelijke bescherming van de natuur er flink op achter uit. Er was al nauwelijks handhaving op overtredingen van de FFwet zoals wij helaas de afgelopen drie jaar bijna dagelijks hebben gevoeld, maar nu kunnen we zelfs die bescherming niet meer bieden. Het is aan de goodwill van de ondernemers en de gemeente. Nu we weten allemaal waar de goodwill van de ondernemers ligt; bij het oppermachtige GELD en helaas telt ook voor de gemeente het economische belang boven alles. We gaan zien wat deze nieuwe wet ons gaat brengen.
In ieder geval blijven wij ons best doen voor de huismus en zullen we ons nog meer gaan richten op het oprichten van nieuwe huismussen-habitats, ter compensatie van de kapotgemaakte en gesloopte habitats door mensenhanden.
De gehele wettekst is hier te vinden; http://wetten.overheid.nl/BWBR0037552/2017-01-01
Bescherming van dieren en planten
Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan. Sommige soorten, zoals huismussen, vleermuizen, gierzwaluwen en steenuilen zijn kwetsbaar. In een dichtbevolkte samenleving als Nederland is daarom goede natuurbescherming belangrijk. Wanneer het met de natuur goed gaat, is er ook meer ruimte voor economische en andere maatschappelijke activiteiten.
Rolverdeling provincies en Rijk
Vanaf 1 januari 2017 bepalen de provincies voor hun gebied wat wel en niet mag in de natuur. Zij zijn verantwoordelijk voor de vergunningen en ontheffingen. De Rijksoverheid is dan alleen nog verantwoordelijk voor de ontheffingsaanvragen en de gedragscodes.
Vergunning aanvragen
Het is belangrijk dat u makkelijk en snel weet of een activiteit met mogelijk schade voor de natuur is toegestaan en waar u een vergunnning of ontheffing kunt aanvragen. Wanneer u een omgevingsvergunning bij de gemeente aanvraagt, wordt de aanvraag net als voorheen getoetst aan de Wet natuurbescherming. Bij de provincie kan nog steeds een aparte natuurvergunning worden aangevraagd.
De nieuwe Wet natuurbescherming regelt niet alleen de ‘ruimtelijke ingrepen’, maar ook de andere onderwerpen zoals overig bezit en handel, gebiedsbescherming, houtopstanden, kacht en beheer en schadebestrijding. In de uitvoering van afspraken op internationaal en Europees niveau, zoals de uitvoering van het CITES-verdrag. In de taken die RVO.nl op dit terrein heeft, verandert weinig.
Waar vraag ik welke ontheffing/vergunning aan per 1 januari 2017?
Bij RVO.nl kunt u terecht voor ontheffingen en vergunningen van:
- Ruimtelijke ingrepen die gevolgen voor de natuur kunnen hebben zoals:
• Projecten van gebieden die niet op provinciaal niveau zijn ingedeeld.
• Hoofdwegen, hoofdvaarwegen en landelijke spoorwegen.
• Kustbescherming: primaire waterkeringen zoals kustverdediging en rivierveiligheidsmaatregelen, zoals Ruimte voor de Rivier projecten.
• Activiteiten op militaire terreinen en oefengebieden.
• Landelijk energietransportnetwerk (hoogspanningsverbindingen vanaf 220kV).
• Gastransportnetwerk
• Activiteiten van of door een lid van het Koninklijk Huis. - Valkeniersaktes
Lees ook de gedetailleerde uitwerking van de rollen en samenwerking tussen provincies en het Rijk op de pagina Overzicht taken en rolverdeling bevoegdheden. Let op: deze lijst kan nog wijzigen en wordt de komende maanden mogelijk aangescherpt.
Wanneer u een aanvraag bij RVO.nl indient gaan wij hiermee aan de slag. Als er leges worden gevraagd, volgt een vergunning of besluit nadat wij de leges hebben ontvangen.
Alle andere ontheffingen en vergunningen kunt u aanvragen bij uw provincie. In bijna alle situaties meldt u een overtreding bij de provincie. Ook als u twijfelt.
- Groningen
- Friesland
- Drenthe
- Overijssel
- Flevoland
- Gelderland
- Utrecht
- Noord-Holland
- Zuid-Holland
- Zeeland
- Noord-Brabant
- Limburg
Overgangsperiode
Vanaf 1 januari zorgen de provincies voor vergunningen en ontheffingen en voor de informatievoorziening. Rijksoverheid en provincies bereiden deze overgang zorgvuldig voor.
Is mijn huidige ontheffing of vergunning na 31 december 2016 nog wel geldig?
Ja. In het overgangsrecht, benoemd in Artikel 9.4 (Natuurbeschermingswet 1998), 9.6 (Flora-faunawet) en 9.9 (Boswet) van de Wet natuurbeschermingswet staat dat reeds verleende ontheffingen (Fora- en faunawet, Boswet) en vergunningen (Natuurbeschermingswet 1998) van kracht blijven.
Wilt u uw geldige vergunning of ontheffing verlengen?
Ook voor een verlenging kunt u vanaf 1 januari terecht bij uw provincie.
Vragen over de Wet natuurbescherming?
Ziet u dat de wet natuurbescherming overtreden wordt? In de meeste gevallen meldt u dit bij uw provincie. Gaat het om een overtreding in een gebied waar de rijksoverheid verantwoordelijk is voor het beleid? Dan meldt u de overtreding bij RVO.nl
Nieuwe Natuurwet
Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe Wet natuurbescherming in. Deze wet vervangt 3 wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en faunawet. Met 1 wet en minder regels wordt het makkelijker om de wet toe te passen.
Bescherming van dieren en planten
Het is belangrijk voor de natuur dat er veel verschillende planten- en diersoorten zijn. Sommige diersoorten zijn kwetsbaar, zoals vleermuizen en mussen. Een goede natuurbescherming is belangrijk. Wanneer het goed gaat met de natuur, is er ook meer ruimte voor economische en andere maatschappelijke activiteiten.
Rolverdeling provincies en Rijk
Vanaf 1 januari 2017 bepalen de provincies wat wel en niet mag in de natuur in hun gebied. Ook zorgen de provincies vanaf deze datum voor vergunningen en ontheffingen. De Rijksoverheid blijft verantwoordelijk voor het beleid van grote wateren, zoals het IJsselmeer.
Vergunningen aanvragen
Voor burgers en bedrijven is het belangrijk dat zij makkelijk en snel weten of een activiteit met mogelijke schade voor de natuur is toegestaan. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente wordt net als voorheen getoetst aan de natuurwet. Het blijft mogelijk om bij de provincie een aparte natuurvergunning aan te vragen.
Jacht om schade te beperken
Er mag worden gejaagd wanneer dieren schade veroorzaken of om te beheren. Provincies, grondeigenaren, dieren- of natuurorganisaties en jagers maken samen vooraf een faunabeheerplan. Daarin staat op welke en op hoeveel dieren gejaagd mag worden. Na het jachtseizoen moeten de jagers volgens de nieuwe wet laten weten welke dieren zijn afgeschoten. Dit zorgt voor beter inzicht in de jacht.
Documenten
-
Kamerbrief over inwerkingtreding Wet natuurbescherming
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur-en-biodiversiteit/documenten/kamerstukken/2016/10/21/kamerbrief-over-inwerkingtreding-wet-natuurbescherming
-
Memorie van Antwoord over Wetsvoorstel natuurbescherming
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur-en-biodiversiteit/documenten/kamerstukken/2015/10/27/memorie-van-antwoord-over-wetsvoorstel-natuurbescherming
-
Nieuwe Natuurwet: Verbinding tussen natuur en samenleving
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur-en-biodiversiteit/nieuws/2014/06/18/nieuwe-natuurwet-verbinding-tussen-natuur-en-samenleving
-
Kamerbrief Nota van wijziging wetsvoorstel natuurbescherming
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur-en-biodiversiteit/documenten/kamerstukken/2014/06/18/kamerbrief-nota-van-wijziging-wetsvoorstel-natuurbescherming
Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe Wet Natuurbescherming in. Deze vervangt drie wetten; de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. Met slechts één wet en minder regels wordt het overzichtelijker om de wet toe te passen, maar voor iedereen die met de wet te maken heeft, verandert er wel een aantal belangrijke zaken. Om u te helpen deze veranderingen in de praktijk toe te passen, werken het Ministerie van Economische Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de provincies samen om u hierover te informeren tijdens het implementatieproject Aan de slag met de Natuurwet.
Hier vindt u informatie over de belangrijkste veranderingen, activiteiten en andere onderwerpen rond de implementatie van de nieuwe Natuurwet.
Nieuws
- Brochure Soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen (Wet natuurbescherming)
- Link naar EZ nieuwsberichten:
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken/nieuws/2014/06/18/nieuwe-natuurwet-verbinding-tussen-natuur-en-samenleving - Beschermde natuurmonumenten
- Video die oproept tot actieve natuurbescherming onder de nieuwe Wet natuurbescherming die per 1 januari 2017 in werking treedt. Getoond wordt dat actieve natuurbescherming werkt
- Zie ook het Programma Aan de slag met de Omgevingswet. Dit programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.
Provincie Utrecht
- Samenwerkers-App online
Om de kwaliteit en veiligheid in de fysieke leefomgeving te verbeteren en te bewaken, kunnen de collega’s vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) van de provincie Utrecht en van onze VTH-partners sinds september 2015 gebruikmaken van de zogenaamde Samenwerkers-App.
Deze, door de provincie Utrecht gefaciliteerde gratis smartphone applicatie biedt de samenwerkende handhavingspartners (provincie, gemeenten, waterschappen, landelijke inspectiediensten, Openbaar Ministerie, Politie, Regionale Uitvoeringsdiensten, Brandweer, terreinbeherende organisaties, etc.) een veilig, gebruiksvriendelijk, snel en milieuvriendelijk alternatief voor de papieren versie van het VTH Netwerkboekje ‘Samenwerkers’. Met deze Samenwerkers-App beschikken alle circa 700 medewerkers die werkzaam zijn in het taakveld VTH over alle contactgegevens van al hun collega’s op één beschermde, toegankelijke plek. De samenwerking krijgt hierdoor een boost doordat de VTH-ers makkelijk met elkaar in contact kunnen komen en daardoor ook toegang hebben tot elkaars expertise en tot elkaars netwerk. Voor de gebruiker heeft de Samenwerkers-App een aantal voordelen ten opzichte van de papieren versie: meer mogelijkheden, meer zekerheid en veiligheid.
Tevens kan gebruik gemaakt worden van het volgende mailadres: samenwerkers@provincie-utrecht.nl - Voor verzoeken tot vooroverleg, informatie over de Wet en het provinciale kader door gemeenten, initiatiefnemers, afdelingen van de provincie, etc., kan gebruik gemaakt worden van het volgende mailadres: wnb@provincie-utrecht.nl
Ik teken de petitie;
Wildlife crime komt niet alleen voor in het buitenland, maar gebeurt ook in ons eigen land. Nog veel te vaak worden wilde dieren moedwillig gedood, gevangen of worden hun nesten vernield.
Wij willen de politiek duidelijk maken dat wildlife crime te vaak voorkomt, en dat hier iets aan gedaan moet worden! Om te laten zien hoe belangrijk het is, willen we 10.000 handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer.
Teken je ook?
Ik ben tegen wildlife crime, misdaden tegen wilde dieren moeten stoppen.
http://www.wildlifecrime.eu/petitie