





Uitnodiging Conferentie Dierenwelzijn en handhaving donderdag 7 juli 2016
UITNODIGING – UITNODIGING – UITNODIGING
Conferentie dierenwelzijn en handhaving
Programma donderdag 7 juli 2016, 12:30 – 17:00 uur
Stayokay Amsterdam Zeeburg, Timorplein 21
U bent van harte uitgenodigd voor de Conferentie dierenwelzijn en handhaving.
Wij, Stichting De Mussen Toevlucht, kregen de volgende uitnodiging van gemeente Amsterdam waar we direct en gretig volmondig ja op zeiden.
We hebben een flitspresentatie gegeven, indringende vragen gesteld over het gebrek aan handhaving, en onze tips en advies gegeven aan de gemeente, en deze punten daarna nogmaals benadrukt in het zaalgesprek.
Het ontbreekt compleet aan handhaving van de Flora- en faunawet en dat is heel jammer, daar valt juist zoveel winst te behalen. Wij weten namelijk wie de overtreders zijn, hebben vaak film- en fotomateriaal en getuigen. Helaas wordt vaak niets met onze melding van overtreding van de FFwet gedaan. Dat is erg, want werkt het overtreden van de wet in de hand. Streng en adequaat optreden is onzes inziens de juiste weg, daar de problemen van de huismus door mensen is ontstaan en het daarom ook aan de mensen is om dit probleem op te lossen.
Dieren kunnen niet voor hun eigen belangen opkomen. Om dierenwelzijn te bevorderen heeft de gemeente Amsterdam de Agenda Dieren 2015-2018 vastgesteld. Een prominent onderdeel van de inzet van de gemeente is dierenleed tegengaan. Handhaving is (naast voorlichting en educatie) vaak een broodnodige schakel. Er zijn verschillende handhavingsinstanties verantwoordelijk voor de handhaving van dierenwelzijn.
Graag gaan we met u in gesprek over hoe we in Amsterdam handhaving in kunnen zetten om het voorkomen van dierenmishandeling- en verwaarlozing en de bescherming van vrijlevende dieren.
De conferentie is bedoeld om een antwoord te krijgen op de vraag hoe de handhaving op dierenleed beter verankerd kan worden binnen de gemeente Amsterdam. Deze conferentie biedt inzicht in de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de handhaving van dierenwelzijn en geeft ruimte voor gesprek en discussie voor alle betrokkenen die handhaven; dierenleed (kunnen) signaleren en diegenen die dieren opvangen en de organisaties die voor dieren en hun welzijn opkomen.
12.30 Inloop
13.00 Welkom
De dag wordt geleid door Harry de Vries, teamleider Leefomgeving en Dierenwelzijn.
13.05 Ambities voor Amsterdam
Laurens Ivens, wethouder Dierenwelzijn spreekt over de ambities voor de komende periode voor de handhaving in een diervriendelijk Amsterdam.
13.15 Dierenmishandeling- en verwaarlozing
Joost van Herten is dierenarts (en tevens werkzaam bij de KNMvD; auteur van de Meldcode Huisdieren en voormalig lid van de landelijke taskforce Huiselijk geweld en dierenmishandeling) en vertelt over wanneer er sprake is van dierenmishandeling- en verwaarlozing en hoe dit te herkennen?
13.35 Wet- en regelgeving en taakverdeling
Noor Evertsen is juridisch adviseur bij de stichting Dier & Recht; de organisatie die opkomt voor de rechten van het dier. Tevens is zij redactielid van het vakblad Handhaving Dier en Milieu. Zij geeft in vogelvlucht een overzicht van de geldende regelgeving die betrekking heeft op dieren en zal een aantal voorbeelden van misstanden uit haar eigen praktijk toelichten.
13.55 Dieren en handhaving in Amsterdam
John van den Broek is handhavingsinspecteur van de landelijke inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en is vaak werkzaam in Amsterdam. John heeft dagelijks te maken met dierenleed en vertelt hierover.
14.10 De handhavingsopgave voor Amsterdam
Ronald Kersbergen is werkzaam bij de gemeente Amsterdam en is betrokken bij de totstandkoming van het Amsterdamse stedelijk handhavingsprogramma. Hij vertelt over handhaving om het welzijn van dieren als prioriteit voor 2017.
14.20 Pauze
14.40 Flitspresentaties inclusief gesprek met de zaal
Flitspresentaties zijn korte inspirerende presentaties van deelnemers die in twee minuten iets vertellen over hun eigen organisatie, ervaringen of over eigen uitdagende, creatieve ideeën en goede voorbeelden die bijdragen aan een snelle en effectieve inzet van handhaving om dierenleed zoveel mogelijk te voorkomen. Het kan enerzijds gaan over dieren die door mensen gehouden en anderzijds de bescherming van vrijlevende dieren. Tussentijds is er voldoende ruimte voor de deelnemers om te reageren op deze flitspresentaties.
15.00 Gesprek in de zaal
Deelnemers spreken met elkaar over onderwerpen die betrekking hebben op wat er moet gebeuren om dierenleed te voorkomen door samenwerking tussen alle partijen en de rol daarin van handhaving.
16.00 Afronding van de middag met aansluitend borrel





