MISSIE, DOELSTELLINGEN en BELEIDSPLAN
Onze missie
Wij zijn Stichting De Mussen Toevlucht, een non-profit veldorganisatie met de ANBI-status die compleet uit vrijwilligers bestaat, die de Huismus (Passer Domesticus), een Bedreigde Diersoort, beschermt en ondersteunt door geheel Nederland, én die een landelijk netwerk opzet van samenwerkende Huismussen-habitats. Deze bouwen we vanaf de grond op en onderhouden ze. We redden tevens individuele mussen, beschermen en redden separate mussenkolonies en zetten ons in voor het behoud van habitats. Daarmee geven we de Huismus een betere toekomst.
Ons doel
Stichting De Mussen Toevlucht heeft als doel dat de mens in zijn samenleving duurzame invulling geeft aan het dierenwelzijn van wilde dieren in hun habitat. We streven naar een ecologisch evenwicht, waarbij de mens in balans is met de natuur, de dieren en het milieu. We beschermen de huismus door het vergroten en in balans houden van bio-diversiteit, het verlenen van acute noodhulp, het handhaven van welzijn, het doen van onderzoek, en het beïnvloeden van de samenleving, gemeente en politiek. Met projecten en voorlichting laten wij zien hoe de huismussen onder de hoede van mensen zouden moeten leven conform hun natuurlijke aard, ook in de grootste en drukste steden van Nederland. Wij zijn tevens onderdeel van W.G.U.S. Working Group Urban Sparrows, (een wereldwijd netwerk van wetenschappers en onderzoekers dat zich bezighoudt met onderzoek naar stadsmussen), SOVON Vogelonderzoek Nederland en MUS (Meetnet Urbane Soorten).
Beleidsplan:
- Een meldpunt zijn omtrent mussenleed, dus voor mussen in acute nood. Directe en indirecte hulp verlenen aan die mussen in gevaar.
- Bemiddelen bij conflicten waarbij huismussen betrokken zijn, alternatieven aandragen en voor een goede afloop zorgen.
- Voorlichting en informatie geven aan woningbouwverenigingen, hoveniers, en makelaars over de nieuwe Natuurwet die op 1-1-2017 is ingegaan en die de Flora- en Faunawet vervangt.
- Politieke invloed uitoefenen door samen te werken met verschillende politieke partijen, gemeente Amsterdam en het Ministerie. SDMT probeert invloed uit te oefenen op bestuur en ambtenaren van het stadsdeel en de Gemeente Amsterdam om te zorgen voor meer en beter openbaar groen en huismus-habitats. We werken samen met dienst Stadsecologie Amsterdam. We helpen bij het schrijven van moties ter bescherming van de huismus en verstrekken informatie aan verscheidene politieke partijen. Zo hebben we o.a. geadviseerd bij de motie van De Partij voor de Dieren genaamd ‘Bouwen aan een bio-diverse stad’ dat ervoor pleit om in de bouw zo goed mogelijk rekening te houden met in het wild levende dieren. En last but not least mochten we het nieuwe beleid aanvullen van Gemeente Amsterdam, die als eerste in Nederland dierenwelzijn op zijn agenda zet, namelijk de Dieren Welzijn Agenda 2016-2018.
- Een netwerk opzetten van samenwerkende biotopen door nieuwe huismussen-habitats op te richten in geheel Nederland.
- Bewustwording creëren bij het Nederlandse publiek over de huismusproblematiek, en directe oplossingen hiervoor aandragen.
- Samenwerken met Stichting Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam, Vogelwerkgroep Amsterdam, Vogelbescherming Nederland en allerlei andere (landelijke) dierenrechtenorganisaties. Stichting Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam treft regelmatig bedreigde mussenpopulaties aan waarbij zij dan onze hulp inroepen. Met andere dierenwelzijnsorganisaties zetten we gezamenlijk petities op, o.a. tegen het preventief ruimen van honderdduizenden gezonde eenden, kippen en ganzen. En we organiseren ieder jaar gezamenlijk de Vredesdienst voor Dieren met Dominee/dichter Hans Bouma, een dienst om stil te staan bij al het onnoemelijke dierenleed dat ook hier in Nederland helaas nog steeds dagelijks gebeurt. Samen sta je sterker en krijg je meer voor elkaar.
- Behoud en uitbreiding van de veruit grootste Meta-huismuskolonie van gemeente Amsterdam e.o., die voor nieuwe kolonies in de omgeving zorgt, o.a. bij Het Rozenhofje. Daar is een geheel nieuwe kolonie ontstaan door onze offspring. Daarbovenop hebben we inmiddels succesvol een tweede groene huismussen-habitat opgericht in het Volkstuinpark Nut en Genoegen in West, en een derde op de Paardenwei op het Haarlemmerplein te Amsterdam.
- Onderzoek doen naar huismussen en daarmee oplossingen vinden voor hun problematiek, o.a. door participatie met W.S.U.S., SOVON en MUS.
De huismus wordt met uitsterven bedreigd
Al honderden jaren wonen huismussen gezellig vlak bij de mens. Hun getjilp en vrolijke capriolen zijn gezellig en ze houden de nare muggen weg bij ons. Maar langzamerhand gaat het steeds slechter met de huismus. Ze is zelfs stilletjes aan verdwenen uit het straatbeeld. Sinds de jaren ’70 kelderen hun aantallen en dit blijft maar doorzetten. Het gaat inmiddels zo slecht, dat ze sinds 2004 op de Nederlandse Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten staan. In 2014 luidde de Vogelbescherming de NOODKLOK; als we niet direct actie zouden ondernemen zouden 22 bekende vogelsoorten, waaronder de huismus, binnen afzienbare tijd verdwijnen uit Nederland. Daarom hebben ze mensen nodig die voor hen opkomen. Voordat het te laat is. Er verdwijnen dagelijks al veel te veel bedreigde diersoorten door toedoen van de mens, daar mag de mus er niet ook één van worden.
Het is dus vijf voor twaalf voor de huismus; het is nú tijd voor actie, voor het te laat is!
De voornaamste oorzaken zijn; een tekort aan voedsel, geschikte nestgelegenheid en beschutting. En daarbovenop een toename aan predatie door met name onze eigen huiskat. Nestplaatsen zijn verdwenen door moderne architectuur en de onwetendheid/bruuskheid van woningbouwverenigingen die bij verbouwingen geen rekening houden met de huismus. De natuurlijke voedselbronnen zijn verdwenen door de intensieve agrarische methode, de mono-cultuur en de mega-stallen. Daardoor is de ‘rijke’ weide verdwenen met haar bloeiende bloemen en grassoorten, en is er maar één enkel, niet bloeiend, gras overgebleven. Een mus kan geen grassprietje opeten. En hun beschutting en tweede soort voedselbronnen zijn verdwenen door meer bebouwing en minder groen, zowel in steden als in dorpen. De tuinen zijn betegeld en kaal, zonder levend groen, waardoor er geen veilige vluchtplaatsen meer zijn tegen predatoren, en geen zaadjes, bessen, rozenbottels of vruchten meer te vinden zijn. De mensen vegen alles rigoureus aan, de afgevallen blaadjes, waar voedzame insecten onder leven, worden weggegooid.
Onze geliefde huiskat richt een ware slachting aan onder vogels. De cijfers zijn net binnen en schrikbarend; in Nederland wonen ongeveer 4 miljoen katten die jaarlijks ongeveer 60 miljoen vogels doden. Dit is misschien wel de grootste oorzaak van de achteruitgang van de huismus. Wij als dierenliefhebber zullen nooit zeggen om katten dan maar weg te doen, dat is helemaal niet nodig en hartverscheurend voor de baasjes. Wat wel nodig is, is een oplossing voor dit nijpende probleem, dus laten we in godsnaam samen tot oplossingen komen. Zelf hebben we ook katten bij de stichting en dat gaat prima, omdat de biotoop ge-katproofd is, dit wil zeggen dat om alle boomstammen aluminiumplaten zijn vastgemaakt waardoor ze wegglijden met hun pootjes en niet in de boom kunnen klimmen. Super makkelijk en dier- en boomvriendelijk. Verder is de biotoop beschermt tegen buurtkatten door een plastic-golfplaten omheining in plaats van een heg of hek. Hetzelfde verhaal; katten kunnen er niet overheen klimmen omdat ze wegglijden en voila probleem opgelost.
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/24/ja-katten-richten-echt-slachtingen-aan-4965466-a1528198
Wij mensen moeten echt eens naar onszelf kijken; we halen eerst de natuur weg, gooien de hele balans ondersteboven, slopen alles en zeggen dan; ‘Ja, laat de natuur maar zijn gang gaan, die moet het probleem zelf maar oplossen.’ Maar wij zijn de oorzaak van het probleem, en inmiddels hebben we zoveel schade aangericht op zoveel niveaus van het eco-systeem, dat de natuur zichzelf niet meer kán redden. En wij hoeven maar enkele handelingen uit te voeren om het weer leefbaar voor iedereen, inclusief alle dieren en bossen, en dus ook de huismus te maken. Een van de problemen die nu al zichtbaar zijn, zijn de plagen. De muizenplagen en dierenziektes door de vleesindustrie, en de gevaarlijke muggensoorten die ziektes overbrengen naar zowel dier als mens. Maar hé, wacht eens even, de huismussen eten muggen, maar doordat er nog maar zo weinig huismussen zijn heeft de nare mug zijn kans gegrepen. Vraag is dus; wat hebben we liever; muggen of mussen?
Wij werken op het niveau van milieu, natuur en dierenwelzijn, wat ook zeer belangrijk is voor de volgende generaties.
Als er geen groen meer is, geen oerbossen, geen dieren, geen mussen, dan hebben onze kinderen en kleinkinderen een wel heel erg karige wereld geërfd. Is dat wat we willen nalaten aan onze volgende generaties? Nee. Wij willen dat voorkomen. Wij willen dat onze kinderen en hun kinderen ook een mooie, groene, gezonde wereld met ecologische evenwicht erven, vol met dieren van allerlei pluimage! Daarbij, meer natuur bevordert de biodiversiteit (meer soorten dieren en planten) en is van grote waarde voor de samenleving nu. Het maakt onze woonomgeving aantrekkelijk, gezond, duurzaam en economisch concurrerend.
Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat meer groen zorgt voor minder criminaliteit.
Stichting De Mussen Toevlucht bestaat uit een handjevol enthousiaste vrijwilligers die vechten voor het behoud van de huismus in geheel Nederland
In de oude stad Amsterdam is de terugloop van de huismus enorm; maar liefst 90%. Hier is de nood duidelijk het hoogst. Daarom hebben wij hier 10 jaar geleden, in hartje Jordaan, onze éérste groene en duurzame huismussenhabitat gecreëerd. En met doorslaand succes! We hebben inmiddels de veruit grootste huismussenkolonie van Amsterdam e.o., officieel geteld door Dienst Ruimtelijke Ordening van gemeente Amsterdam. Met het succesvolle broedseizoen achter de rug hebben we zeker 210 huismussen; we zijn inmiddels een Meta-kolonie geworden, die voor nieuwe kolonies in de omgeving zorgt, bijvoorbeeld bij Het Rozenhofje. Daar is een geheel nieuwe kolonie ontstaan door onze offspring, die wel dagelijks komt eten, drinken en (zand)badderen bij ons, daar er ter plekke helaas niets voor ze te vinden is behalve beschutting en nestplek. Daarbovenop hebben we inmiddels succesvol een tweede groene huismussen-habitat opgericht in het Volkstuinpark Nut en Genoegen in West. En recentelijk hebben we zelfs nummer drie opgezet; we hebben een geheel nieuwe huismus-habitat opgericht op de Paardenwei op het Haarlemmerplein. We hebben inmiddels 10 jaar aan praktijkervaring. Met onze projecten wordt een goede stap gezet naar een blijvende uitbreiding van de huismussenpopulatie. Wijzelf zijn erg trots op onze projecten, aangezien we in de praktijk hebben ondervonden dat ze uiterst effectief zijn.
We onderhouden nu dus al VIJF separate, succesvolle huismussen-kolonies en -habitats!
Door onze acute noodhulp aan de verschillende huismussenkolonies door geheel Nederland hebben we in de afgelopen 3 jaar van ons bestaan al 15 separate kolonies weten te redden en te behoeden voor ondergang. Deze kolonies variëren van 40 mussen tot 400 mussen per kolonie!
AL 15 GEREDDE HUISMUSKOLONIES DOOR GEHEEL NEDERLAND: EEN DOORSLAAND SUCCES!
We zijn een kleine, jonge, enthousiaste stichting met de ANBI-status die compleet uit vrijwilligers bestaat, dit wil zeggen dat wij geen enkele verdiensten hebben; alle donaties gaan voor 100% naar de dieren. Wij zijn tevens onderdeel van SOVON Vogelonderzoek Nederland, en W.G.U.S. (Working Group Urban Sparrows). WGUS is een wereldwijd netwerk van wetenschappers en onderzoekers, dat zich bezig houdt met onderzoek naar diverse aspecten van stadsmussen. Er is o.a. een protocol opgesteld waarmee de dichtheid van broedparen van de huismus in stedelijk gebied bepaald kan worden door inventarisaties. Dit zou een mooi voorbeeld zijn voor Nederland; Protocol For Censussing Urban Sparrows
We zijn eigenlijk de 144 voor mussen
Doelstellingen en Beleidsplan SDMT:
- Tevens zijn wij een meldpunt voor burgers omtrent mussenleed. Bij direct gevaar grijpen we meteen in en voorkomen we de sloop van hun slaap-, nest- of broedplek. Bij indirect gevaar gaan we in gesprek met de woningbouwvereniging, makelaar, architect of hovenier. Wij leggen de wettelijk bepaalde omgangsvormen inzake de huismus uit en dat een ecologisch werkprotocol gemaakt dient te worden.
- We bemiddelen bij conflicten waarbij mussen betrokken zijn. De nieuwe Natuurwet wordt nog niet door iedereen begrepen en/of toegepast. Wij leggen de wet uit en zien erop toe dat deze ook nageleefd wordt. Voorts willen wij woningcorporaties gaan voorlichten over de levensbehoeften van de huismussen. Dit zodat wij de woningcorporaties alternatieven kunnen bieden voor de mussen, wanneer zij werkzaamheden verrichten. En zodat bestaand groen niet meer rücksichtslos verwijderd wordt, maar er eerst compenserende maatregelen getroffen zijn.
- Wij geven voorlichting over de Natuurwet en de consequenties van het niet naleven van deze wet.
- We werken samen met de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP. Omdat het huismussenprobleem juist ook op politiek niveau aangepakt dient te worden. Inmiddels zijn er tweemaal Schriftelijke Kamervragen over de huismussen gesteld door de Partij voor de Dieren, en hebben zij hierop ook antwoord gekregen. Ook hebben zij recentelijk een motie ingediend, na gesprekken met ons over ‘Bouwen aan een bio-diverse stad’. We werken ook samen met het Ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Team Handhaving Dier, Natuur & Handhavingsregie, op handhaving van de Flora- en Fauna. Ook werden wij herhaaldelijk uitgenodigd door gemeente Amsterdam om mee te helpen aan het schrijven van de Agenda Dierenwelzijn 2016-2018 en Handhaving Dierenwelzijn. Ondanks dat politieke molens traag werken, bieden zij wel de enige zekerheid op structurele verandering. De wetten dienen gewijzigd te worden in het voordeel van de huismus, en niet in het voordeel van de mens wat het nu altijd helaas nog is.
- Tevens zetten wij een netwerk op van samenwerkende biotopen in geheel Nederland, aangezien het een landelijk probleem is. We hebben inmiddels succesvol een tweede en een derde opgestart. Vele kleine biotopen en tuinen samen maken een groot verschil. En grote biotopen en parken kunnen het verschil maken tussen uitsterven of weer gezonde aantallen van de mussenpopulatie.
- Wij creëren bewustwording bij de Nederlandse bevolking door middel van flyers uitdelen, informatiedagen te houden, stands bij Natuur- en Milieumarkten en Ecodagen te hebben, en gesprekken te voeren op straat. Het valt ons iedere keer op dat praktisch geen mens zich bewust is van het huismussenleed en dat er positief gereageerd wordt op wat men zelf kan doen om ze te helpen.
- We werken samen met dierenrechten-organisaties in binnen- en buitenland, o.a. Vogelwerkgroep Amsterdam, Vogelbescherming Nederland, de stadsecoloog Gert de Jong, Gemeente Amsterdam, Stop Dierenleed Nederland, etc. Wij geloven sterk in samenwerking. Er kan dan met grote sprongen vooruitgegaan worden. Samen sta je sterk.
- We hebben onze eerste huismussenhabitat met supergrote huismuskolonie opgestart in 2010. En met succes! We hebben inmiddels de veruit grootste mussenkolonie van Amsterdam e.o., officieel geteld door Dienst Ruimtelijke Ordening. Met het succesvolle broedseizoen achter de rug hebben we zeker 210 huismussen; we zijn inmiddels een Meta-kolonie geworden, die voor nieuwe kolonies in de omgeving zorgt, bijvoorbeeld bij het Rozenhofje. Deze biotoop voorziet niet alleen in de specifieke behoeften van de huismus, maar tevens in de behoeften van vele andere bedreigde diersoorten en veel planten van de Rode Lijst van Inheemse Bedreigde Plantensoorten. Na dit klinkende succes hebben we ook een tweede huismussenhabitat opgericht bij Volkstuinpark Nut en Genoegen, en een derde op de Paardenwei op het Haarlemmerplein te Amsterdam.
- Onderzoek doen naar huismussen problematiek en daarmee oplossingen vinden en aandragen, o.a. door participatie met W.S.U.S. en SOVON en Gemeente Amsterdam.
De kaart van gemeente Amsterdam; http://maps.amsterdam.nl/vogels/?LANG=nlWilt u ook helpen? Word donateur