Jonge mus gevonden?

JONGE MUS GEVONDEN?

Wat moet je nu doen? Je hoeft niet altijd in te grijpen, soms is ze gewooon met rust laten juist beter. We laten hier met foto's zien wanneer je wat moet doen en vooral ook wat niet, lees het daarom zorgvuldig door.

Als eerste even wat achtergrondinformatie; het is normaal dat jonge vogels hun nest verlaten als ze nog niet (goed) kunnen vliegen. Ze passen er niet meer in en leven een paar dagen in een boom of op de grond tot ze wel kunnen vliegen. In deze periode zijn de ouders in de buurt, voeren ze nog en leren de jongkies zelfstandig worden. Menselijke aanwezigheid geeft dan alleen maar stress. Hou in deze dagen wel aub je kat binnen of zorg dat hij niet bij de jonkies kan komen.

Wanneer moet je juist wel helpen?

1. Als een musje gewond is, je ziet een hangend vleugeltje, een slepend pootje, bloed op de veertjes, of is gebeten door een kat. Ga in dat geval direct naar een dierenarts want de tanden en klauwen van katten hebben vergif in zich voor prooidieren en binnen 24 uur overlijden gewonde vogels aan de beet als ze niet geholpen zijn. 2. Ook als je een nest ziet waar geen ouder meer gaat voeren, omdat ze waarschijnlijk beide dood zijn. Let wel op dat er inderdaad echt geen ouders meer zijn. Je kan ouders helpen door vlakbij een bakje water en een bakje levende meelwormen neer te zetten zodat ze niet totaal uitgeput raken. 3. Een vogeljong met vliegen om zich heen. Die is gewond en heeft een dierenarts nodig. 4. Vogels die tegen een raam gevlogen zijn. Leg ze in een doosje in het donker. Als ze binnen een uur niet weer helemaal gezond zijn er mee naar een dierenarts gaan.

Wanneer moet je juist niet helpen?

1. Het musje heeft al veren.
2. En kan zich voortbewegen (springend, hippend, lopend, half vliegend).
3. Het musje ziet er goed gevoed uit, als een rond bolletje of in ieder geval dikker dan de ouders.
4. De ouders zitten in de buurt.
5. De vogel bevindt zich op een veilige plek (geen drukke weg, geen roofdieren op de loer).

EEN JONGE MUS IN PROBLEMEN DIENT ALTIJD METEEN NAAR DE DIERENAMBULANCE, VOGELOPVANG OF DIERENARTS TE GAAN

ZELF HOUDEN, OPVOEDEN, BETER MAKEN IS VERBODEN EN VAAK DODELIJK

========================================================================

1. Zonder verenpak. Zo ziet een jonge mus eruit die uit het nest is gevallen of is geroofd door een roofvogel. Deze hebben ALTIJD DIRECT hulp nodig.

  musbabe
  musbabe2

  ZONDER VERENPAK:

  1.Is uit het nest gevallen en dient meteen teruggezet te worden. Wees niet bang dat vogels het jong dan afstoten omdat het naar mens ruikt. Vogels hebben wel reuk maar niet zo sterk dat ze dat ruiken. Zie je het nest en komen de ouders er nog? Zet het jong dan voorzichtig maar snel terug. De ouders zullen het jong gewoon verzorgen.

  2. Is het nest onvindbaar/onbereikbaar, wikkel het vogeltje dan meteen in een warme trui/doek omdat hij zichzelf niet warm kan houden, doe hem in een doosje en bel het Dierenambulance landelijk nummer: 0900-0245, of breng de vogel direct naar de dichtstbijzijnde dierenarts of Vogelopvang (deze nemen allemaal gratis het musje op).

  Geef het GEEN ETEN of WATER. Daarmee doe je alleen maar kwaad en kan het mussenjong er zelfs aan overlijden ondanks je goede bedoelingen. Hou het ook NIET zelf, dat is verboden.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  2. Zo ziet een jonge mus eruit die uit het nest is gevallen of is geroofd door een roofvogel. Deze hebben ALTIJD DIRECT hulp nodig zoals hierboven aangegeven voor kale mus.

  BEETJE KAAL EN WAT DONSVEERTJES

  1.Is uit het nest gevallen en dient meteen terug gezet te worden.

  2. Is het nest onvindbaar/onbereikbaar, wikkel het vogeltje dan meteen in een warme trui/doek, omdat hij zichzelf niet warm kan houden, doe hem in een doosje en bel het Dierenambulance landelijk nummer: 0900-0245, of breng de vogel direct naar de dichtstbijzijnde dierenarts of Vogelopvang.

  Hou het NIET zelf, dat is verboden en als je geen ervaring hebt met mussenjongen zal het vogeltje vrijwel altijd sterven, ondanks je goede bedoelingen.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  2. Zo ziet een jonge mus met veren eruit die uit het nest is gevallen of is geroofd door een roofvogel. Deze hebben NIET DIRECT hulp nodig. 

  musbabe3

  MET VERENPAK;

  Kijk dan naar het volgende;

  Kan het op zijn pootjes staan? Zo nee; handel dan hetzelfde als hierboven. Zo ja; volg dan onderstaande;

  1.Is het gewond? Doe hem voorzichtig in een doosje en bel het Dierenambulance landelijk nummer: 0900-0245, of beter breng de vogel direct naar een dierenarts. Beide is gratis.

  2.Is het niet gewond? Zit het op de grond een beetje te fladderen met zijn vleugeltjes maar vliegt niet weg? Kijk dan een tijdje van een afstand of de ouders het eten komen geven, zo ja, doe dan verder niets; het vogeltje leert gewoon vliegen en dat kan een paar dagen duren.

  3.Is het niet gewond, maar beweegt het nauwelijks, fladdert het niet of komen de ouders niet, dan is het toch ergens gewond of ziek. Doe hem dan voorzichtig in een doosje en bel de Dierenambulance of beter breng de vogel direct naar een dierenarts. Beide is gratis.

  ——————————————————————————————-----------------------------------

  3. Zo ziet een musje eruit die al kan leren vliegen. Hij kan al op zijn pootjes staan en zit goed in de veren en is lekker dik en rond. Hij beweegt zijn vleugeltjes heel snel.

  MET VERENPAK, BEWEGEND JONG, BEWEEGT DE VLEUGELTJES SNEL MAAR VLIEGT NOG NIET (GOED)

  Kan het op zijn pootjes staan? Zo ja; kijk dan naar het volgende;

  1.Is het gewond? Doe hem voorzichtig in een doosje en bel het Dierenambulance landelijk nummer: 0900-0245, of breng de vogel direct naar een dierenarts. Beide is gratis.

  2.Is het niet gewond? Zit het op de grond een beetje te fladderen met zijn vleugeltjes maar vliegt niet weg? Kijk dan een tijdje van een afstand of de ouders het eten komen geven, doe dan verder niets; het vogeltje leert gewoon vliegen.

  3.Is het niet gewond, maar het beweegt nauwelijks, fladdert niet of de ouders komen niet, dan is het toch gewond. Doe hem dan voorzichtig in een doosje en bel de Dierenambulance of beter breng de vogel direct naar een dierenarts. Beide is gratis.

  ———————————————————————————————--------------------------------

  MUSJE GEVONDEN

  MUSJE GEVONDEN

  Goedbedoelende mensen hadden Stichting De Mussen Toevlucht gebeld dat ze een baby-musje hadden gevonden. Ze hadden het opgepakt en in een doosje gedaan.
  Wij gingen direct naar ze toe, en na een korte check-up, zagen we dat het musje niet gewond was of uit het nest gevallen.

  Dit musje was gewoon aan het leren vliegen.

  Wij hebben direct het musje teruggebracht naar de vindplaats en neergezet tussen het groen. Het musje liep uit het gras naar onze Jennifer en besloot even bij haar te zitten, omdat zij altijd een magnetische aantrekking heeft op dieren. Het riep steeds de ouders die ook meteen antwoordden. Jennifer zette het musje wéér terug in het groen en de ouders kwamen direct de kleine voeren. Het musje was gewoon aan het leren vliegen.

  WAT IS DE LES???

  PAK NIET TE SNEL JONGE MUSJES OP

  KIJK EERST VAN EEN AFSTAND, OM DE SITUATIE GOED IN TE SCHATTEN

  ALS ZE MET VOL VERENKLEED ZIJN, ZELF STAAN EN SNEL DE VLEUGELTJES BEWEGEN DAN LEREN ZE GEWOON VLIEGEN

  LAAT ZE DAN AUB GEWOON MET RUST

  HARTELIJK DANK