Krantenartikel Stellingwerf

Krantenartikel Stellingwerf

IMG_20160421_023057

We zijn momenteel bezig om een meta-kolonie huismussen te redden, namelijk wel 400 mussen in Noordwolde.

We werden gebeld door Jaap Koren met de vraag om hulp. De gemeente aldaar had meerdere hout-opstanden (bomen en struiken) vernietigd waar huismussen in nestelden. Dit mag natuurlijk niet.

Bij navraag werd het niet duidelijk wat zich had afgespeeld, maar ecologisch onderzoek had zeker de bestaande mussenkolonie uitgewezen, dus deze actie was een overtreding van de Flora- en faunawet. Bij het gemeentehuis kregen we nul op ons rekest.

Krant Noordwolde1

Daarna kregen we een telefoontje van journalist Steven Koelma met vragen omtrent deze zaak aangezien hij er een artikel over ging schrijven.

Het is een mooi artikel geworden die veel stof heeft doen opwaaien.

http://www.stellingwerf.nl/nieuws/noordwolde/433668/aanleg-bouwkavels-verstoort-mussenkolonie.html

—————————————————-

Op 27 april reageert Gemeente Noordwolde;

ReactieGemeente

Ze ontkennen inmiddels niet meer dat er huismussen aanwezig waren, maar dat ze bij ‘schouw’ gesignaleerd zijn (is dit door een ecoloog gedaan?) en daarmee rekening houdend een paar houtopstanden niet gekapt hebben, maar de rest eromheen wel hebben gekapt. Maar dat is te makkelijk en, nog steeds niet conform de wet, want ook de omliggende houtopstanden, als daarin mussen schuilen/samenkomen/slapen zijn jaarrond wettelijk beschermd.

Daarbij blijkt nu dat ze willens en wetens de mussenkolonie niet alleen verstoord, maar zelfs weggejaagd hebben. Dat is toch echt het breken van de Flora- en faunawet.Lijkt me dat ze nogal rücksichtslos bezig zijn geweest en als de wiedeweerga volwassen houtopstanden dienen te plaatsen als vervanging, zodat hopelijk de kolonie terug kan komen